-

Dovolená Turecká riviéra

Letecky na Tureckou riviéru

Základní informace o Turecké riviéře

Turecká riviéra - ilustrační fotografie

Známá oblast pro dovolenou, rozkládající se na jižním pobřeží Turecka od Kemeru až po Alanyi, se nazývá Turecká riviéra. Na její návštěvníky tu čekají kilometry krásných písečných pláží, průzračně čisté moře a také celá řada památek z antiky. Dovolená na Turecké riviéře je skvělou volbou pro ty z turistů, kteří si ve svém čase volna a odpočinku chtějí užít dostatku slunce, odpočinku na rozpálených plážích, koupání v křišťálově čistém moři, možnost provozování nejrůznějších sportovních aktivit, ale také poznáváním historie a kultury Turecka.

Kdo se chystá navštívit Turecko a chtěl by, aby jeho dovolená měla nádech Orientu, by měl dát přednost před tureckou Egejskou riviérou, která leží na pobřeží Egejského moře a v historii byla značně ovlivňována Evropou, právě riviéře Turecké. Ta je mimochodem v současnosti nejnavštěvovanějším regionem Turecka a rozvoj turistiky zde začal až koncem sedmdesátých let minulého století.

Turecká riviéra - ilustrační fotografie

Turecká riviéra se rozkládá podél Antalyjského zálivu a pláže jejích letovisek omývají průzračně čisté vody Středozemního moře. Nejzápadnějším prázdninovým střediskem je Kemer a oblast Turecké riviéry pak pokračuje asi 50 kilometrů na sever směrem k Antalyi. Poté se stáčí východně a táhne se v délce dalších sto padesáti kilometrů až k letovisku Alanya, které bývá považováno za východní hranici tohoto regionu.

Dovolená na Turecké riviéře

I když byla dovolená na Turecké riviéře před nějakými padesáti lety prakticky neznámým pojmem, dnes si již tato oblast na jihu Turecka vybudovala svoji neotřesitelnou pověst mezi cestovateli a stala se velmi důležitým centrem turistického ruchu v Turecku. Zdejší letoviska poskytují kvalitní služby a v hotelích a penzionech mohou návštěvníci oblasti Turecká riviéra využívat komfortní ubytování. Na výběr mají z mnoha ubytovacích kapacit od luxusních hotelů s vlastními bazény přes příjemné a jednoduše zařízené apartmány až po útulné rodinné penziony. Zábava zde nekončí ani po setmění a návštěvníci regionu Turecká riviéra mohou zajít do některé z restaurací anebo taveren na něco dobrého k jídlu či se jít pobavit do baru, na diskotéku nebo jiného nočního podniku.

Turecká riviéra - ilustrační fotografie

Turecká riviéra je zárukou stálého slunečného počasí a dovolená v této prázdninové oblasti v Turecku zaručuje, že jejím návštěvníkům zasloužené dny volna a odpočinku neproprší. Kvůli příznivému podnebí přijíždí do regionu Turecká riviéra každým rokem tisíce návštěvníků nejen z Evropy, ale z celého světa.

Největšími lákadly regionu Turecká riviéra jsou zdejší pláže a čisté moře. Dle mnohých znalců a zkušených cestovatelů patří pláže na Turecké riviéře nejkrásnějším nejen v Turecku, ale dokonce v celém Středomoří. Většina z nich má povrch z jemného bílého nebo zlatavého písku a jen vyzývají k relaxaci, odpočinku, lenošení ve stínu slunečníků či opalování na plážových lehátkách. Šumící moře zve ke koupání a dovádění a na plážích, zejména ve známých turistických letoviscích, mohou návštěvníci oblasti Turecká riviéra provozovat celou řadou plážových sportů.

Turecká riviéra - ilustrační fotografie

Jak už bývá v letoviscích na pobřeží Středozemního moře zvykem, i region Turecká riviéra se může pyšnit průzračně čistým mořem, které je ideální pro šnorchlování nebo přístrojové potápění. Dovolená v regionu Turecká riviéra je velmi oblíbená mezi potápěči amatéry i profesionály. Na zdejších plážích je také možno provozovat či vyzkoušet mnoho vodních sportů, ke kterým patří například windsurfing, jízda na vodních lyžích nebo skútrech, let na padáku taženým motorovým člunem a další činnosti.

Jedinečnou siluetu letovisek Turecké riviéry dokresluje pohoří Taurus, které se za nimi zvedá ve vnitrozemí. Hory jsou ideální pro provozování pěší turistiky či jen nenáročných procházek po okolí. Vzhledem ke skutečnosti, že v horách bývá teplota o něco nižší než při pobřeží moře, nabízí Taurus zajímavou alternativu, jak strávit dovolenou v Turecku, pro aktivní jedince, kteří nechtějí, aby jejich dovolená proběhla pouze na lehátku nejbližší pláže.

Turecká riviéra - letoviska pro dovolenou

Turecká riviéra - ilustrační fotografie

Jedním z nejznámějších letovisek Turecké riviéry je město Alanya na jejím východním okraji. Jde o poměrně rušné letovisko, které se na poli cestovního ruchu proslavilo zejména svou pláží, ležící západně od města. Ta nese jméno po Kleopatře, nejznámější egyptské panovníci, a je tvořena bílým pískem. Kleopatřina pláž patří k nejfotografovanějším místům v Turecku a její obrázky je možné najít v celé řadě tureckých propagačních materiálů. Za městem se zvedají vrcholky pohoří Taurus a dotvářejí tak jedinečnou kulisu tohoto letoviska. Návštěvníci Alanye mají možnost koupat se ještě na jedné písečné pláži, která se nalézá pro změnu východně od Alanye a táhne se v délce několika kilometrů.

Vedle dvou krásných pláží čekají na návštěvníky Alanye četné hotelové komplexy, apartmány a další ubytovací zařízení. Město má za sebou bohatou historii a jednoznačnou dominantou je pevnost ze 13. století, kterou obíhají šest kilometrů dlouhé hradby. Za návštěvu alespoň během večerní procházky, bez které se neobjede žádná dovolená, stojí i zdejší přístav.

Turecká riviéra - ilustrační fotografie

Největším z letovisek v oblasti Turecká riviéra je zdejší hlavní město Antalya. Včetně předměstí zde trvale žijí více než dva miliony obyvatel a také Antalya se může chlubit bohatou historií. Turisté se zájmem o antiku a středověk zde mohou shlédnout římské hradby, kruhovou běž a nebo známou Hadriánovu bránu. Ve městě je otevřena celá řada muzeí a historické jádro je jedinečnou sbírkou orientální architektury.

I když by se mohlo zdát, že tak velké město není vhodné pro trávení volného času a dovolená tady nebude stát za moc, opak je pravdou. V okolí Antalye se při pobřeží nachází hned několik rozlehlých písečných pláží. K těm nejznámějším patří Lara a Konyaalti, které jsou nazvané podle městských čtvrtí. Oběma nechybí turistická vybavenost ve formě stánků s občerstvením, plážových barů a možnosti vypůjčit si náčiní pro nejrůznější vodní a plážové sporty. Ve městě pak čekají na své návštěvníky taverny, restaurace, bary, diskotéky, noční kluby a další podniky.

Moderní prázdninový resort Belek se nalézá asi 20 kilometrů východně od Antalye a dříve rybářská vesnička se během posledních desetiletí proměnila v moderní a luxusní letovisko, na které je právem pyšná celá Turecká riviéra. Kdo hledá o dovolené klid a zároveň si rád dopřává luxus, bude se mu v Beleku určitě líbit. Centrum města tvoří hlavně luxusní hotelové komplexy, které jsou vkusně zasazeny do udržovaných zahrad. K opalování slouží neuvěřitelných 12 kilometrů písečných pláží s jemným pískem či drobnými oblázky. Belek je také vyhlášený mezi hráči golfu, pro které je zde dovolená splněným snem. V jeho blízkosti se totiž nacházejí hned čtyři hřiště.

V těsné blízkosti Beleku se pak nalézají menší letoviska, jako jsou Kumköy či Bogazkent. Ty s Belekem sdílejí krásné dlouhé písečné pláže a průzračně čisté moře, ovšem ceny za ubytování jsou tady nižší než přímo v centru Beleku a turistům jsou taky k dispozici i cenově příznivé apartmány a studia. Právě proto je blízké okolí Beleku oblíbenou destinací pro letní dovolenou v Turecku mezi rodiči, kteří chtějí vzít s sebou k moři i své malé děti.

Dalších 40 kilometrů od Beleku podél pobřeží směrem na východ, za obcemi Colakli a Evrenseki, leží na pobřeží Středozemního moře letovisko Side a město Manavgat. To je známé nejen celou řadou historických památek, ale také množstvím příjemných kaváren a obchůdků s nejrůznějším zbožím. V centru starého města mohou turisté, kteří se zajímají o historii a jejich dovolená bývá spojena s poznáváním navštívené země, navštívit několik svatyní, byzantských kostelů a například také starověké římské lázně. Nejzachovalejší a také nejvýznamnější památkou Side je však obrovský amfiteátr z 2. století, který se do dnešní doby zachoval téměř nepoškozen.

Podobně, jako celá Turecká riviéra, má i Side pro své návštěvníky přichystáno hned několik písečných pláží s pozvolným vstupem do moře, které jsou ideální pro rodinnou dovolenou. Právě z toho důvodu je dovolená v Side často žádána právě mladými vícečlennými rodinami. Side se bude líbit též mladší generaci, která se ráda baví i po setmění, neboť právě zde se nachází známá diskotéka pod širým nebem.

Mezi Side a městem Alanya se pak nalézá hned několik menších prázdninových středisek, která zatím mezi turisty nejsou tak známá, ovšem jejich obliba každým rokem vzrůstá. To je určitě dobou zprávou pro všechny cestovatele, kteří chtějí během své dovolené na Turecké riviéře ušetřit. V letoviscích Kizilagac, Kizilot, Avsallar, Türkler či Konakli jsou totiž ceny za ubytování mnohem příznivější než ve známých a rušných letoviscích, která už si své místo na cestovatelském nebi vydobila před mnoha desetiletími.

Západně od Alanye leží na úpatí sytě zelený hor letovisko Kemer a blízké Beldibi. To je vyhlášené svou krásnou okolní přírodou a stejně tak oblázkovými plážemi, které letovisko lemují. Voda v moři je až neuvěřitelně čistá, neboť se zde nenachází písek, který by byl vířen příbojem a vodu tak kalil. Vzhledem k členitosti pobřeží v okolí Kemeru zde mohou turisté narazit na spoustu malých romantických zátok s mini plážičkami, na kterých si budou moci užívat soukromí.

Dovolená na Turecké riviéře aktuálně

Alanya

Letecká doprava je nejrychlejším a také nejbezpečnějším způsobem cestování. Je proto jasné, že i dovolená v letovisku Alanya s leteckou dopravou patří k žádaným pobytům u moře na Turecké riviéře. Turisté možnost letu na dovolenou do Turecka využívají stále častěji.

Alara

Příjemná letní dovolená u šumícího moře v Turecku je naplněním představy o odpočinku pro mnoho turistů nejen z České republiky. I to je důvodem, proč stále více rodin či samostatných jedinců přilétá za odpočinkem do prázninového resortu Alara na Turecké riviéře.

Antalya

Vychutnejte si do poslední chvíle letecký pobyt u moře v oblasti letoviska Antalya. Na vlastní kůži poznejte, z jakého důvodu je dovolená na Turecké riviéře v Turecku nejen mezi Čechy tak populární. A proč se do těchto míst tolik lidí kvůli prohřátému moři, slunečnému počasí a koupání vrací.

Avsallar

Stále žádanější letní dovolená u blankytně modrého moře v Turecku naplňuje představy mnoha turistů z Čech a Moravy o ideálním způsobu relaxace. Proto cestuje do letoviska Avsallar na Turecké riviéře letecky stále více jedinců, párů či celých rodin s malými dětmi za odpočinkem.

Beldibi

Dovolená v turistickém resortu Beldibi znamená hlavně spoustu slunce, prohřáté a čisté moře, povalování na pláži či u hotelového bazénu. A samozřejmě relaxaci a odpočinek. Kvůli němu se na Tureckou riviéru v Turecku létá každou sezónu především.

Belek

Dovolená letecky v prázdninovém letovisku Belek je pro většinu turistů synonymem horkého slunce na bezmračné obloze, průzračně čistého moře, bezstarostného lenošení na lehátku u moře nebo hotelového bazénu. A v neposlední řadě i odpočinku, kvůli němuž turisté na Tureckou riviéru v Turecku cestují především.

Colakli

Letecká doprava je nejrychlejším a také nejbezpečnějším způsobem cestování. Je proto jasné, že i dovolená v letovisku Colakli s leteckou dopravou patří k žádaným pobytům u moře na Turecké riviéře. Turisté možnost letu na dovolenou do Turecka využívají stále častěji.

Evrenseki - ilustrační foto

Evrenseki

Vychutnejte si do poslední chvíle letecký pobyt u moře v oblasti letoviska Evrenseki. Na vlastní kůži poznejte, z jakého důvodu je dovolená na Turecké riviéře v Turecku nejen mezi Čechy tak populární. A proč se do těchto míst tolik lidí kvůli prohřátému moři, slunečnému počasí a koupání vrací.

Incekum

Doprava do cílové destinace pro dovolenou u moře letecky je nejen nejrychlejším, ale současně též nejbezpečnějším způsobem cestování. Z toho důvodu je i dovolená v prázdninovém středisku Incekum populární možností, jak být za pár hodin na Turecké riviéře v Turecku a u vody si užívat.

Karaburun

Užijte si bezezbytku příjemnou dovolenou u moře v letovisku Karaburun. Sami se tu přesvědčte, proč je dovolená letecky na Turecké riviéře v Turecku mezi turisty tak oblíbená. A proč se sem pravidelně kvůli zdejšímu moři, počasí a možnostem koupání rádi vracejí.

Kargicak

Dovolená v turistickém resortu Kargicak znamená hlavně spoustu slunce, prohřáté a čisté moře, povalování na pláži či u hotelového bazénu. A samozřejmě relaxaci a odpočinek. Kvůli němu se na Tureckou riviéru v Turecku létá každou sezónu především.

Kemer

Doprava do cílové destinace pro dovolenou u moře letecky je nejen nejrychlejším, ale současně též nejbezpečnějším způsobem cestování. Z toho důvodu je i dovolená v prázdninovém středisku Kemer populární možností, jak být za pár hodin na Turecké riviéře v Turecku a u vody si užívat.

Kizilagac

Dlouho očekávané dny volna, které se dají strávit u moře v některém z hotelů, apartmánů a dalších ubytovacích zařízeních letoviska Kizilagac na Turecké riviéře se rozhodně řadí k nejoblíbenějším způsobům, jak v Turecku odpočívat, načerpat nových sil a nechat zapomenou na všední starosti.

Kizilot - ilustrační foto

Kizilot

Vychutnejte si do poslední chvíle letecký pobyt u moře v oblasti letoviska Kizilot. Na vlastní kůži poznejte, z jakého důvodu je dovolená na Turecké riviéře v Turecku nejen mezi Čechy tak populární. A proč se do těchto míst tolik lidí kvůli prohřátému moři, slunečnému počasí a koupání vrací.

Konakli

Dovolená v turistickém resortu Konakli znamená hlavně spoustu slunce, prohřáté a čisté moře, povalování na pláži či u hotelového bazénu. A samozřejmě relaxaci a odpočinek. Kvůli němu se na Tureckou riviéru v Turecku létá každou sezónu především.

Kumköy - ilustrační foto

Kumköy

Letní dovolená, prožitá u moře v některém z hotelů nebo dalších ubytovacích zařízeních prázdninového střediska Kumköy na Turecké riviéře, patří k oblíbeným způsobům, jak si v Turecku skvěle odpočinout od každodenních starostí. A nechat zrelaxovat jak tělo, tak i duši.

Lara

Letecká doprava je nejrychlejším a také nejbezpečnějším způsobem cestování. Je proto jasné, že i dovolená v letovisku Lara s leteckou dopravou patří k žádaným pobytům u moře na Turecké riviéře. Turisté možnost letu na dovolenou do Turecka využívají stále častěji.

Manavgat

Dlouho očekávané dny volna, které se dají strávit u moře v některém z hotelů, apartmánů a dalších ubytovacích zařízeních letoviska Manavgat na Turecké riviéře se rozhodně řadí k nejoblíbenějším způsobům, jak v Turecku odpočívat, načerpat nových sil a nechat zapomenou na všední starosti.

Oba / Obagöl

Vychutnejte si do poslední chvíle letecký pobyt u moře v oblasti letoviska Oba / Obagöl. Na vlastní kůži poznejte, z jakého důvodu je dovolená na Turecké riviéře v Turecku nejen mezi Čechy tak populární. A proč se do těchto míst tolik lidí kvůli prohřátému moři, slunečnému počasí a koupání vrací.

Okurcalar

Doprava do cílové destinace pro dovolenou u moře letecky je nejen nejrychlejším, ale současně též nejbezpečnějším způsobem cestování. Z toho důvodu je i dovolená v prázdninovém středisku Okurcalar populární možností, jak být za pár hodin na Turecké riviéře v Turecku a u vody si užívat.

Side

Příjemná letní dovolená u šumícího moře v Turecku je naplněním představy o odpočinku pro mnoho turistů nejen z České republiky. I to je důvodem, proč stále více rodin či samostatných jedinců přilétá za odpočinkem do prázninového resortu Side na Turecké riviéře.

Titreyengöl

Nasedněte v České republice na letadlo a nechte se rychle, bezpečně a pohodlně dopravit do letoviska Titreyengöl na Turecké riviéře v Turecku. V něm si budete moci pod horkými paprsky slunce a u šplouchajících vln moře dokonale užívat svou zaslouženou dovolenou.

Türkler

Letní dovolená, prožitá u moře v některém z hotelů nebo dalších ubytovacích zařízeních prázdninového střediska Türkler na Turecké riviéře, patří k oblíbeným způsobům, jak si v Turecku skvěle odpočinout od každodenních starostí. A nechat zrelaxovat jak tělo, tak i duši.

Již brzy na Turecké riviéře

Alara - Konakli - ilustrační foto

Alara - Konakli

Stále žádanější letní dovolená u blankytně modrého moře v Turecku naplňuje představy mnoha turistů z Čech a Moravy o ideálním způsobu relaxace. Proto cestuje do letoviska Alara - Konakli na Turecké riviéře letecky stále více jedinců, párů či celých rodin s malými dětmi za odpočinkem.

Bogazkent

Dovolená letecky v prázdninovém letovisku Bogazkent je pro většinu turistů synonymem horkého slunce na bezmračné obloze, průzračně čistého moře, bezstarostného lenošení na lehátku u moře nebo hotelového bazénu. A v neposlední řadě i odpočinku, kvůli němuž turisté na Tureckou riviéru v Turecku cestují především.

Göynük - ilustrační foto

Göynük

Letní dovolená, prožitá u moře v některém z hotelů nebo dalších ubytovacích zařízeních prázdninového střediska Göynük na Turecké riviéře, patří k oblíbeným způsobům, jak si v Turecku skvěle odpočinout od každodenních starostí. A nechat zrelaxovat jak tělo, tak i duši.

Gündogdu - ilustrační foto

Gündogdu

Užijte si bezezbytku příjemnou dovolenou u moře v letovisku Gündogdu. Sami se tu přesvědčte, proč je dovolená letecky na Turecké riviéře v Turecku mezi turisty tak oblíbená. A proč se sem pravidelně kvůli zdejšímu moři, počasí a možnostem koupání rádi vracejí.

Mahmutlar

Nasedněte v České republice na letadlo a nechte se rychle, bezpečně a pohodlně dopravit do letoviska Mahmutlar na Turecké riviéře v Turecku. V něm si budete moci pod horkými paprsky slunce a u šplouchajících vln moře dokonale užívat svou zaslouženou dovolenou.

Více dovolené na Turecké riviéře

Ucelená a pravidelně aktualizovaná nabídka zájezdů na Tureckou riviéru bez ohledu na způsob dopravy, pořádaných českými cestovními kancelářemi, je prezentována na našem partnerském webu. Dovolená se slevou na poslední chvíli na Turecké riviéře, která je právě teď v nabídce, je k nalezení v sekci last minute Turecká riviéra. Aktuálně nabízená dovolená se slevou za včasnou rezervaci či nejrůznější předsezónní akce na Tureckou riviéru jsou prezentovány v sekci Turecká riviéra first minute. Pokud je pro vás přijatelný odlet ze zahraničního letiště v Německu, Rakousku či Polsku v příznivé dojezdové vzdálenosti od České republiky, podívejte se na to, jakou nabízejí dovolenou na Turecké riviéře německé cestovní kanceláře.